IKF Kempo Európa Bajnokság 2006

A BUSHIDO Se. a 2006-os év két nemzetközi Kempo versenyén elért sikeres eredményei után meghívást kapott a Szlovákiában október 6-8. között megrendezésre kerülő IKF. Kempo Európa-bajnokságra. Szeptembertől megkezdődött a felkészülés, amiben heti rendszerességgel segítséget nyújtott Renshi Lengyel Tamás. Ketten készültünk kata versenyszámra 2-2 formagyakorlattal. Három junior fiú, pedig knockdown küzdelemre. A hét minden napján futással kezdtük az edzést. Folytatásként heti háromszor mindig más következett: erőnlét, küzdelem, földharc, zsákolás és egyéb állóképességi gyakorlatok. Ilyenkor a katák gyakorlása kicsit háttérbe szorult, de a másik két napon ezt pótoltuk. Ekkor csak a katák precíz és tökéletes végrehajtásával, kisebb hibák kijavításával foglalkoztunk. Ismét két kedvenc formagyakorlatomat választottam, a Sushihot és a Seienchint. Az első számú a Sushiho volt, mert ez elég harcos, látványos és hosszú ahhoz, hogy egy másik stílusban is sikeres legyen. A felkészülés során számos dicséretet kaptunk, ami megerősített minket abban, hogy lehetőségünk van ebben a stílusban is fényes eredményeket elérnünk.

Október 5-én indultunk Komárnoba, ahova fél kilenckor megérkeztünk. Barátian, örömmel fogadtak minket, majd elfoglaltuk a szállást. Másnap reggeli után 10 órakor megkezdődött a verseny. A csarnok megtelt versenyzőkkel: Magyarok, Szlovákok, Románok, Franciák, Németek, Oroszok, Ukránok.

Az ünnepélyes megnyitó után a formagyakorlatok és önvédelmek zajlottak két páston. A mester-katákat délben kezdték meg. Női mester katában négyen voltunk. Kicsit tartottam a román versenyzőktől, hiszen mindig eredményesek formagyakorlatban. Szerencsére ez a mai napon másként bizonyult. A sorsolás szerint én mutattam be a formagyakorlatom utoljára, így tudtam, hogy sokkal jobbat kell teljesítenem, mint az előző három versenyző. Ezt sikerült is elérnem, hiszen több tizeddel vertem őket. Így megvalósítottam egy régi álmomat, EURÓPA BAJNOK lettem! A következő versenyzőnk Fésüs Péter volt, aki szintén formagyakorlatban indult. Ő senior kategóriában indult volna, de nem voltak versenyzők ebben a kategóriában, így a fiatalabb versenyzőkkel került össze. Sikerült a fiatal barna övesek közt bizonyítania, hiszen csak egy tizeddel csúszott le a dobogóról. Ezen a napon folytatódtak a fegyveres katák, önvédelmek. Nagy érdeklődéssel néztem végig Shihan Lovász Gábor látványos gyakorlatait is.

Másnap, 6-án megkezdődtek a küzdelmek semi-, és full contakt kategóriákban. Az egész nap várakozással telt, senki nem tudta pontosan megmondani, hogy megkezdődnek-e a knockdown küzdelmek selejtezői, vagy sem. Ebben a számban három versenyzővel voltunk érdekeltek. Délután négyig folyamatosan zajlottak a küzdelmek. Igen látványos, kemény és néhol szórakoztató versenyzők csatáját láthattuk. A nap további részét kirándulással, sétával töltöttük. A verseny utolsó napján – vasárnap - már tudtuk, hogy ez lesz a nagy nap a junior versenyzőink számára. Délelőtt megérkeztek a Bushido-s szurkolók is. Meglepetésként készítettek egy hatalmas BUSHIDO feliratot, ami több Kempo mester tetszését is elnyerte.

Ábrahám Viktor a szünet utáni első küzdelmet kezdte, egy román versenyzővel került össze. Igen szoros, technikás földharcot láttunk, kemény térdrúgásokat (hiza gerit) és sajnos a romántó három dobást is. A látványos küzdelemben nem jutott tovább, így ötödik helyezést ért el. Következő versenyzőnk Ujlaky Csaba, aki szintén egy román versenyzővel került össze. Nem volt a súlycsoportjában ellenfele, ezért összekerült a felnőtt harcosokkal. Itt is nagyon kemény küzdelem volt, látványos földharccal. A szoros csatában egy gyors és pontos fejrúgás találatot is bekapott, minek alapján elvesztette a küzdelmet és így harmadik helyezett lett. A harmadik versenyzőnk Vass Viktor, aki egy magyar kempossal, egy igen rövid, meglepő küzdelmet mutatott. Az ellenfél mestere felhívta a tanítványa figyelmét, hogy: „legyen fent a kezed, mert kyos”. Ezt az utasítást nem véve tudomásul igen bátran lent hagyta a kezét. Viktor ezt jól észrevéve két combrúgás után azonnal fejre támadott és evvel a mawashi geri jodannal 4 másodperc után megnyerte a küzdelmet! Így ő is Európa-bajnok lett!

Az eredményhirdetés után mindenki boldogan gratulált egymásnak. Elkészültek a fotók, megköszöntük a mestereknek a lehetőséget, hogy részt vehettünk a versenyen. Kissé fáradtan, de boldogan elindult a csapat Budapest felé. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem mesteremnek Shihan Kiss Attilának minden fáradozását, a hosszas felkészítést az egész csapat nevében.

OSU!

sensei Bitai Melinda 3. dan


A Bushido vesenyzői a bajnokság előtt...


...és a bajnokság után.


Az év folyamán többször is lehetőséget kaptunk, hogy összemérhessük tudásunkat és erőnket kishazánk kemposaival. A Bushidosok nagy sikereinek köszönhetően a nyár közepe felé már szó esett arról, hogy a sikeres mesterek elindulhatnak az őszi, Szlovákiában megrendezett Kempo EB-n. Ennek köszönhetően, már a nyáron sem pihentünk sokat, augusztusban elkezdtük az alapozást, amit szeptemberben egy nagyon intenzív felkészülési időszak követett. Egyesületünkből öt versenyző indulhatott, ebből hárman a küzdelmekre készültünk, ketten pedig a formagyakorlatok minél precízebb végrehajtására törekedtek.

Sempai Lengyel Tamás – aki az összes eddigi Kempo versenyünk előtt nagy segítséget nyújtott – ezúttal még aktívabban vette ki részét a Bushido versenyzőinek felkészítésében, segítségnyújtásában. Heti rendszerességgel járt le Dojonkba, és fejlesztette mind technikai tudásunkat, mind fizikai erőnlétünket. A hét többi edzését természetesen mesterünk, Shihan Kiss Attila tartotta, a tőle megszokott pörgős, kemény, fárasztó módon.

A Bushido, Magyarországot képviselő versenyzőiként csütörtök este indultunk el Komárno felé. Hat személy egy kísérő – mesterünk, Shihan Kiss Attila– és öt versenyző – Sensei Bitai Melinda, Sempai Ábrahám Viktor, Sempai Ujlaky Csaba, Fésüs Péter és jómagam – három éjszakát töltöttünk el kint Szlovákiában. Szerencsére nem háltunk távol a verseny helyszínétől, hisz szállásunk a sportcsarnoktól kb.40méterre volt.

Pénteken került sor a Kata számok megrendezésére, ahol két versenyzőnkért izgulhattunk. Sensei Bitai Melinda a női mesterek között indult, ahol a sok magas szintű formagyakorlatot bemutató versenyző közül a bírók az ő „bemutatóját” találták a legjobbnak, így több tized ponttal utasította a többieket maga mögé, és ő lett az első Európa Bajnokunk. Fésüs Péter a Seniorok között indult volna, ám ellenfél hiányában a 20éves fiatalokkal egy csoportba rakták, így rendkívül nehéz dolga volt. Péter a nagy korkülönbség ellenére, a dinamikusabb fiatalok között a nagyon szépen kidolgozott formagyakorlatával a IV. helyet szerezte meg, ami nagyon szép eredmény, ráadásul a III. helytől is csak 1tized pontnyira maradt le. Az este folyamán még lezajlottak a mérlegelések a „bunyós” versenyzőknek, ahol mind a hárman sikeresen lemérlegeltünk saját súlycsoportunkba.

A szombati nap nagyon idegőrlő volt számunkra, hisz egész nap Gi-be öltözve a sok kemény és szoros küzdelmet látván felpörögtünk és vártuk, hogy végre mi is a pástra léphessünk, ám ez elmaradt, és amikor már biztos volt h szombaton nem küzdünk akkor a Bushido delegáció elindult felfedezni Komárno várost és annak híres építményeit.

Vasárnap végre eljött a nap, amire vártunk a Knock Down küzdelmek napja. Amikor ezen a napon átmentünk a Sportcsarnokba, teljesen más érzés volt, mint előtte, jobban izgultam, mert tudtam hogy ma már biztosan sorra kerülünk. Napközben a Bushido szurkolói is megérkeztek, akik nagy meglepetésünkre és örömünkre egy óriás méretű Bushidos transzparenst is hoztak magukkal, hogy még inkább kimutassák mennyire szurkolnak nekünk. Az ebédszünetet követően Sempai Ábrahám Viktor volt az első harcos, aki pástra lépett. Viktor rendkívül erős rúgásai ügyes földharc technikái és a mérkőzésben mutatott fölénye miatt végig úgy gondoltuk, hogy győzni fog a román versenyző ellen, de sajnos tévedtünk, mert Viktor hiába tudott a földharcban felülkerekedni az ellenfélén a három földre vitelt mégis a román fiú hajtotta végre, így azok magasabb pontértéke miatt mégis ő nyert. Így Sempai Ábrahám Viktor a nagyon szép V. helyet szerezte meg

Sempai Ujlaky Csaba volt a következő küzdőnk, akit Juniorként feltettek a felnőttek közé és ő szintén egy román versenyzőt kapott ellenfélül. Kettejük küzdelme nagyon látványos, kemény és kiegyenlített volt. Csaba a földön is kiválóan harcolt, ám a végén elfáradt és ellenfele sajnos egy pontos fejtalálatot is bevitt, aminek következtében a bírok a meccs végén őt hozták ki győztesnek így Csaba Sempai III. helyezett lett.

A Bushidos küzdők közül már csak én voltam hátra, és egy magyar ellenfelet kaptam. Küzdelmem talán az én legnagyobb meglepetésemre nem tartott hosszú ideig – 4mp – , hisz az üdvözlés után két ballábas „combost” követően azonnal fejbe rúgtam ellenfelem, akire a bíró ezután rászámolt és végül „kiütéssel” nyertem meg a küzdelmet.

Összességben a Bushido SE. 2 arany, 1 ezüst és 1-1 4. és 5. helyezéssel zárta a versenyt, ami nagyon szép eredmény, főleg úgy, hogy köztudottan Kyokushin harcosokként indultunk a Kempos versenyzők között. Ez a négy nap úgy érzem mindannyiunknak maradandó és nagyon szép emlék lesz egész életünkbe, hisz nem csak a verseny telt jó hangulatban, hanem szabadidőnkben, esténként is nagyon kellemes légkörben töltöttük az időt, rengeteget beszélgettünk és viccelődtünk mindannyian egymás között a juniorok és a felnőttekkel és mesterekkel is.

Köszönjük ezt a remek lehetőséget! Nagyon boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek a remek eseménynek, hogy mestereink segítségével ilyen sikeresen készülhettünk fel a versenyre!

OSU!

Sempai Vass Viktor 1. dan


A magyar válogatott

További képek

Városnézés A verseny
Formagyakorlat videó (wmv formátum) Küzdelem videó (wmv formátum)