Edzőtábor 2006 tavasz

 

Idézet az év eleji fogadalmamból: „Levizsgázni 3. kyura a tavaszi edzőtáborban.

Így persze elég izgatottan vettem részt az edzőtábor edzésein. Feszültségemet csak fokozta, hogy a zöld övesek is Hanshi Adámy Istvánhoz kerültek a gyakorlások alatt. A tecnikák csiszolása során alaposan megtépázott önbizalommal, időnként könnyes szemmel próbáltam megfelelni elvárásainak, nem sok sikerrel. Az sem vigasztalt, hogy a fekete övesekkel sem volt elégedett. A katáknál sikerült meglepni egy kicsit, mivel a magasabb fokozatú formagyakorlatokat is ismertük.

A szokásos öt edzés után kezdődött a vizsga, előtte sokan gyakoroltunk pihenés helyett. Shihan aggódva kérdezte, fogom-e bírni a küzdelmeket, mire én: Nem lesz gond, akaratból végigcsinálom!

A szerző az első sorban középen

Az erőnléti rész után szokás szerint jöttek a kihon technikák, majd a katák. A végén már csak ketten maradtunk, egy barna öves fiú és én. Azt hittem, zavarni fog, hogy mindenki csak bennünket néz, de valahogy mégis inkább ösztönzőleg hatott, annak ellenére, hogy a többiek „megszűntek”, és csak a vizsgáztatókat láttam.

Ezután már vidáman álltam ki a küzdelmekhez. Korai volt az örömöm... Így utólag érthetetlen módon barátságos harcra számítottam, ehhez képest a partnereim úgy nekem estek, mint akik az életükért küzdenek. Kész, pszichésen elvesztettem a küzdelmet, és mint tudjuk, már a fejben eldőlnek a dolgok. Ugyanekkor hirtelen iszonyú fáradtnak éreztem magam a legkisebb mozdulathoz is, csak a bordámat szerettem volna megvédeni a következő rúgástól.

Fizikailag, lelkileg meggyötörve vártam a vizsgaeredmények kihirdetését, végül megkönnyebbülve hallottam Shihan Somogyi Zsolt szavait: „Sikeres vizsgát tettél.”

Számomra nagyon tanulságos volt a vizsga és szeretném, ha mások is okulnának belőle. Tehát:

  • A vizsgára nem csak technikailag, de erőnlétileg is alaposan fel kell készülni. Megcsinálni az adott számú fekvőtámaszt, felülést, rúgásokat NEM ELÉG.
  • Nem szabad a küzdőtársak barátságos harcára számítani. Bár én úgy tanultam, dolgoztatni kell a vizsgázót, nem agyonverni.
  • Nem szabad önmagunkat túlértékelni, tisztában kell lenni vele, mennyit bírunk ki.
  • Ha a Shihan mond valamit, arra oda kell figyelni, komolyan venni és elgondolkodni rajta. Ő már látott, tapasztalt eleget...

Mészáros Kinga 3. kyu


"Érdekfeszítő" vizsga


Nyújtás az egyik edzésen


Tudom, hogy minden ilyen beszámoló ezzel kezdődik, de mint mindenki én is nagyon izgultam az edzőtábor előtt. Ugyanis tudtam, hogy ezekben a táborokban nagyon sokan szoktak lenni, és én ehhez még nem szoktam hozzá. Az előző egyesületemmel ugyan már voltam táborban, de azokat egyszerűen, klubbon belül rendezték. Az viszont közös volt az eddigi és mostani táboromban, hogy iskolában voltunk elszállásolva. Az iskolának óriási tornaterme volt, ami kellett is, hiszen vagy 130 karateka volt jelen… Az edzések természetesen 2 órásak voltak és a felkészültek számára vizsgát is szerveztek. Az edzések között pár óra szünet volt, amit az idősebbek pihenéssel, a kisebbek, pedig a tornaterem berendezési tárgyainak és a felnőttek idegeinek morzsává őrlésével töltöttek. Az éjszakát (vagy inkább éjszakázást? – a lektor) a tornateremben, matracokon és a magunkkal hozott hálózsákokba bújva töltöttük.


A bemelegítő futást...


... és annak nehezített változatait...


... mindenki "lelkesen" hajtja végre, ...


...bár a fontosságát elismerik.

A másnapi vizsga előtti szünet intenzív gyakorlással (kataismétlés, stb.) telt el. A vizsgán több csoportra voltunk osztva (kor szerint). Mindenki jól teljesített, sikertelen vizsga nem volt. Köszönhető ez a vizsgára engedett személyek alapos előzetes megszűrésének.

Németh Levente 7. kyu


A sok részvevő miatt...


... néha kicsinek bizonyul a nagy tornacsarnok.


Ilyenkor a tömeg óriási, ...


... a levegőtartalék szerény.


A Bushido Sportegyesület tábori résztvevői