Juhász Ferenc Nemzetközi Kempo bajnokság

Elkezdődött a 2007-es év. Január 27-28-én rendezték meg immár az V. Juhász Ferenc Nyílt Nemzetközi Kempo Emlékversenyt Budapesten, a Spartacus csarnokban.

A Bushido Se-ből két gyermek lány indult katában 27-én, a verseny első napján. Csoportjukban a 6 főből Szlusni Zsófia második, míg Németh Eszter negyedik helyezést ért el.

Másnap, 28-án, már népesebb csapattal jelent meg a Bushido Se. a verseny helyszínén, három felnőtt és öt junior versenyzővel. Közülük többen többféle versenyszámban is indultak.

A verseny, mint mindig, a technikai számokkal kezdődött, szurkolhattunk a felnőtt és junior „katásainknak”, akik nagyon jól szerepeltek Már szinte „megszokott” módon a mester kategóriában Sensei Bitai Melinda, senior haladóban Fésüs Péter, míg a junior mestereknél Sempai Ujlaky Csaba végzett az első helyen. Újdonságként még szinkron katában is pástra léptek mestereink (Sensei Bitai, Sempai Ábrahám, Sempai Ujlaky felállításban), ahol szintén megszerezték a győzelmet. Utána sokat kellett várni és csak késő délután került sor a küzdelmi számokra. Aztán amikor elkezdődtek, már gyorsan ment minden. Bár a versenyzők sokat tanultak Renshi Lengyel Tamástól is az elmúlt évben, de mégsem volt könnyű dolgunk a „vérbeli kemposokkal” szemben, de azért jól helytálltak. Kincses Ádám nyitotta a sort és a küzdelme utolsó másodperceiben egy szép leszorítással, melyet ellenfele lekopogott nyerte az összecsapást. Majd a női mezőny következett – Sensei Bitai és Sempai Kincses (Ádám nővére), ahol lányaink igen szoros küzdelmekben maradtak alul, így megszerezve a második helyet. A junior fiúk folytatták, ahol előbb Sempai Vass lekopogtatta ellenfelét az első fél percben, majd Sempai Ujlaky kopogott sajnos az összecsapásának utolsó percében.

Este 6-kor még egy döntő Sempai Vass-sal, és egy egész súlycsoport (Sempai Ábrahám és Ecsedi) volt hátra. Sajnos EB bajnokunk – Vass Viktor -, egy másik EB bajnokkal szemben szoros bírói döntésnél maradt alul, így ő szintén második lett. Az izgalommal várt utolsó csoport kezdő összecsapását Ecsedi László vívta, de sajnos szoros küzdelemben, de alulmaradt kempos ellenfelével szemben. Következett Sempai Ábrahám Viktor, aki megismételte tavalyi szereplését, és KO-val menetelt a döntőig. Ott avval a harcossal került szembe, aki Ecsedit búcsúztatta, így mint szinte mindig „revansot” vehetett barátjáért. A rendes küzdőidőben nem tudtak dönteni a bírók az elszánt harcosok között, így következett egy perc hosszabbítás, ahogy ők mondják „hírtelen halál” a végsőkig. Viktornak sikerült egy pár megrendítő combrúgással és hiza gerivel maga felé fordítani a bírókat. Azonban a végső döntéshez kellett még, hogy ellenfele súlyos szabálytalanságot követett el mikor fektükben pl. leszorítás helyett MMA-t játszott és többször arcon ütötte a Sempait, amiért természetesen megintették. Így Viktor Sempai idén is győzedelmeskedett!

Fárasztó és hosszú nap volt, reggel 9-től este 11-ig voltunk ott, de megérte. Sok szép kupával, éremmel és persze rengeteg tapasztalattal tértünk haza. Eredményünk 6 arany, 6 ezüst, 2 negyedik és 1 ötödik helyezés! Ezzel a kb. 30 egyesület közül még a megtisztelő ötödik csapat-helyezést is megszereztük.

Remélem az év többi Kempo versenyére is el tudunk menni, hogy a tapasztalatainkat tovább bővíthessük. Sőt azt is remélem, hogy a jó szerepléseinknek köszönhetően – tavalyi EB-hez hasonlóan - idén is számít ránk a Magyar Kempo Szövetség a májusi Világbajnokságukon.

Eredményeink:

Gyerek kata:

 • II. hely Szlusni Zsófia
 • IV. hely Németh Eszter

Felnőtt kata:

 • IV. hely Kincses Adrienn

Senior kata:

 • I. hely Bitai Melinda
 • I. hely Fésüs Péter

Junior kata:

 • I. hely Ujlaky Csaba
 • II. hely Ábrahám Viktor

Szinkron kata:

 • I. hely csapat – Bitai Melinda, Ábrahám Viktor, Ujlaky Csaba

Küzdelem:

 • I. hely Ábrahám Viktor
 • I. hely Kincses Ádám
 • II. hely Bitai Melinda
 • II. hely Kincses Adrienn
 • II. hely Vass Viktor
 • II. hely Ujlaky Csaba
 • V. hely Ecsedi László


A kétnapos versenyen a második napon léptek pástra a junior és a felnőtt versenyzők. A technikai számokkal kezdődött a verseny. Kata versenyszámban egy 5. danos mesterrel kerültem össze. Miután mindketten bemutattuk a formagyakorlatunkat, a bírók nekem jelezték a győzelmet.

Szinkron kataban Ábrahám Viktor és Ujlaky Csaba mesterekkel léptem pástra. Ebben a számban is aranyérmet szereztünk. Délután megkezdődtek a küzdelmi számok. Knockdown küzdelemben egy kempos lánnyal kerültem össze. Szoros küzdelemben, a többszöri földrevitel miatt az ellenfelemet hozták ki győztesnek. A verseny késő estig zajlott. Csapat összesítésben az 5. helyezést értük el.

sensei Bitai Melinda 3.dan


Mint mindig most is hetekkel előbb megkezdtük a felkészülést. Az év egyik, talán legfontosabb versenyére, hiszen meg kellett erősíteni a mesterekben a hitet, hogy elég rátermettek vagyunk a Világbajnoki szereplésre. Szerencsére a helyszín Pesten volt, így egy órácskával többet alhattunk. Majd a szokásos menetrend.

Mérlegelés, összesorsolás, izgulás.

Ez a verseny abban különbözött az eddigiektől, hogy most kataban többen is megcsillogtattuk a tudásunkat. Mind egyéniben, mind szinkron gyakorlatban. Az egyéni része szinte már eldöntött volt hisz csak ketten voltunk a Bushidoból. A szinkronban is csak egy ellenfél volt, akiket bár megelőztünk, de mi is éreztük, hogy az edzések alkalmával jobbak és összeszedettebbek voltunk.

A küzdés terén az ellenfeleim mind kemposok voltak így nem sok jóra számíthattam. Az első meccs gyors volt. Ám a második már keményebb diónak ígérkezett. Szinte egy hajszálon múlott, ahogy az ellenfelem nem túl etikus módon meg is jegyezte. De nyerni kellett és nyertünk is.
A nap végén gazdagabb voltam egy pár arany- és ezüstéremmel, kupával, no meg az elmaradhatatlan pattogtató géppel.

sempai Ábrahám Viktor 1. dan


Reggel émelygő gyomorral ébredtem, nem szoktam különösebben izgulni versenyek előtt, de aznap egy falat se ment le a torkomon indulás előtt, talán azért izgultam, mert habár testiekben igen, de szellemileg nem tudtam rendesen felkészülni a versenyre. Nehezen szoktam hozzá, hogy lehet fogni, dobni és továbbharcolni a földön, attól tartottam, hogy nem fognak eszembe jutni a különböző technikák a verseny hevében.

Nem kellett nagyon korán kelnem, hiszen a verseny helyszíne közel volt, a Kőér utcai Spartacus sportcsarnokban, 40-45 percre otthonról.

A versenyt 3 hetes felkészülés előzte meg, amiben Lengyel Tamás 2. danos (Kurayfat Kempo 4. dan) mester is segített. Tucatnyi technikát gyakoroltunk, dobásokat, fojtásokat, feszítéseket, amiket kisebb nagyobb sikerrel sikerült elsajátítanom.

A versenyen mérlegelés után megjött az étvágyam, és már nem izgultam annyira. A küzdelmek előtt kata és szinkron kata versenyszámban is indultak csapattársaim igen jó eredménnyel. Hosszú várakozás után végre megkezdődőtek a Knock Down küzdelmek, én elég hamar sorra kerültem és megtudtam, hogy csupán csak egy ellenfelem van, egy győzelem kell az első helyért. Mikor a pásthoz léptem már cseppet sem izgultam, az ellenfelem egy „kyo-s” volt, így nem tartottam attól, hogy jobb lesz a dobásokban, illetve a földharcban. A 3 perces küzdelem utolsó pár másodpercében sikerült egy fojtással megnyernem a küzdelmet, így enyém lett az első helyezés. Az eredményhirdetés késő este volt, a kupám mellé egy popcorn pattogtató gép lett a jutalmam.

Kincses Ádám 2. kyu


Izgatottan készültünk fel a versenyre, ami január 27-én és 28-án zajlott le. Mikor reggel felkeltem eszembe jutott, hogy ma van a nagy nap, amikor versenyre megyek és megküzdök a kata-ban lévő első helyért. De sajnos ez nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Egyik barátnőmmel: Eszterrel nagyon-nagyon izgultunk, és alig vártuk, hogy vége legyen. Még jó, hogy a kata-val kezdtük, mert így nem kellett annyit izgulnunk. Egyfolytában a büfébe járkáltunk addig is nyugtatgattuk magunkat. Ábrahám Viktor és Molnár Anita is eljött, ami nagyon jól esett mindannyiunknak. Eszter 4., én pedig 2. lettem. Majd 28-án (vasárnap) nagyon sokféle versenyszámban vehettek részt a nagyok. Nagyon sok jó helyet értünk el.

6 arany, 6 ezüst, egy 4. és egy 5. helyet szereztünk. Nagyon sokára végeztünk, 11 felé volt az eredményhirdetés. Addig vagy kártyáztunk, vagy játszottunk valamit. De az a lényeg, hogy mindenki elfoglalta magát. Kb.: 15 percig tartott. Szerintem nagyon jól teljesítettünk!

Osu!

Szlusni Zsófia 6. kyu


Reggel, (amikor fölvert a telefonom ébresztője) görcsben állt a gyomrom, annyira izgultam. Reggelire is alig ettem valamit. Amikor odaértünk, és Shihan azt mondta, hogy természetes dolog, hogy izgulok, mégjobban elkezdtem izgulni. Amikor a csarnokban megszólalt a zene, kicsit megnyugodtam. Bemelegítéskor már tök nyugodt voltam. De amikor szólítottak, hogy készüljek fel, megint berezeltem.

Amikor bemutatkoztam és megmondtam milyen katával készültem erre a versenyre visszanyertem kissé a magabiztosságom. (már annak örültem, hogy meg tudtam szólalni) Katázás közben azok a mondatok cikáztak a fejemben, amit Shihan vagy Viktor mondott. Az állásokra kevésbé figyeltem, viszont igyekeztem kijavítani az ütés hibáimat. A IV. hely az elején nem tetszett, mert meg akartam mutatni a Levinek, hogy vagyok olyan jó katás, mint amilyen ő küzdelemben. De a végén megszerettem a IV. helyet. (végül is, az is helyezés)

Katázás után olyan fáradt voltam, mintha küzdöttem volna. Jó ideig még bántott a negyedik hely, de aztán belenyugodtam. Nem sokkal az után, hogy végeztem, megjött Viktor meg Anita. Velük beszélgettünk, néztük a küzdősöket.

Amikor megéheztünk, Anita megkérte Viktort, hogy hozzon neki kaját a Mcdonaeld’s-ból. Én és Zsófi elkísértük Viktort, kabát nélkül. Amikor visszamentünk a csarnokba a Zsófi is, én is megkaptuk a fejmosást. Megettük a krumplit, beszélgettünk, vártuk az eredményhirdetést.

A végén már nagyon fáradtak voltunk, egyre inkább szerettünk volna otthon lenni. Amikor kihirdették az eredményt, kicsit cikinek éreztem, hogy én vagyok az egyetlen, akinek nincs a nyakában érem. Ez volt az első kempo versenyem és nagyon tetszett.

Németh Eszter 7. kyu

További képek

Képes beszámoló