Cikkek Kancho Soeno II. Európai Szemináriumáról - Bp.

(Az eredeti szöveg a www.bp18.hu oldalon olvasható)


Június 19-én Kancho Yoshiji Soeno 9. danos mester, a shidokan karate megalapítója látogatott el a Gulner Gyula Általános Iskolába, hogy a II. shidokan európai szemináriumon átadja tudását a küzdősportok iránt érdeklődőknek. A Bushido sportegyesület, a magyar shidokan sport hivatalos képviselője látta vendégül a mestert és egy fekete öves tanítványát közel egy héten keresztül.

 

Mi is az a shidokan? A Shi szócska a harcost, a Do a szellemi utat és a Kan pedig a közösséget jelenti. Mint már említettük ennek a küzdősportnak a megalapítója Kancho Yoshiji Soeno mester volt, aki szomorúan figyelte, hogy az egységes keleti harc világa kezd széttagozódni. Ezért létrehozta a shidokan stílust, ami lehetővé teszi a már elvállt harcmodorok összekovácsolását. J. J. Burnel brit nagymester a harci művészetek triatlonjának nevezte a shidokant, mert kyokushinkai karate ereje, a thai-boksz harci szellem, és a ju-jutsu elemei jelenik meg benne.

A mester, aki 1947-ben Japánban született, életében rengeteget utazott. Tanult és tanított. Számos megtisztelő címmel tüntették ki. A kemény küzdési stílusáért a Kyokushin Tigris nevet érdemelte ki.

 

Magyarországon a sportot a Bushido sportegyesület képviseli, melyet 2000. augusztus 20-án alapították. Céljai között kiemelt szerepet játszik a fiatalok testi és szellemi fejlesztése. Elnöke Shihan Kiss Atilla, aki több világversenyen is bizonyított, például 1999-ben az Európa bajnokságon, ahol az első helyet szerezte meg. A Bushido egyébként a nemesi származású japán harcos erkölcsi kódexét jelöli.

A mester magyarországi vendégeskedése alatt június 19-én délelőtt nyílt edzést tartott, a Bushido sportolóival és egy fekete öves tanítványával közösen a Gulner Gyula iskola tornatermében. A szeminárium teljes mértékben megegyezett a sport és az egyesület szellemiségével, hiszen a többségében fiatal harcosok fegyelmezetten, japán szavakat kiáltva hajtották végre a megerőltető gyakorlatokat.

A keleti küzdősportok szerelmeseinek sok szempontból hasznos volt a találkozás egy ilyen szaktekintéllyel, mint Kancho Yoshiji Soeno.

A Bushido sportegyesület rendszeres edzéseket tart az Eötvös Loránd és a Gulner Gyula Általános Iskolában. Az egyesület honlapja pedig: www.bushido.hu