Shidokan övvizsgák követelményei

Fekete öv (1 - 10. dan) - a yudansha birodalma
(amit a fekete öv viseléséhez tudni kell)

 

Sho dan, sempai (fekete öv 1 arany csíkkal)
Kata Seienchin, Garyu
Goshin jitsu Fogásokból szabadulás
Kumite Jiyu kumite: 15 × 2 perc
Erőnlét Kiváló erőnlét, a barna öv követelményein túl
Életkor legalább 18 év (junior Shodan szerezhető 10 éves kortól, melyet meg kell védeni a felnőtté váláskor)
A vizsgázó kiváló budoka kell, hogy legyen és példaképe a kohai-oknak.

Ni dan, sempai (fekete öv 2 arany csíkkal)
Kata Seipai, Kanku
Kumite Jiyu kumite: 20 × 2 perc
Erőnlét Kiváló erőnlét, a Sho dan követelményein túl
Életkor legalább 20 év
A vizsgázó rendelkezzen segédbírói minősítéssel és rendszeresen működjön közre versenyeken bíróként, továbbá szerezze meg a hivatalos oktatói minősítést.

San dan, sensei (fekete öv 3 arany csíkkal)
Kata Sushio, valamint az összes kata magas szintű előadása
Kumite Jiyu kumite: 25 × 2 perc
Életkor legalább 23 év
A vizsgázó rendelkezzen vezetőbírói minősítéssel és rendszeresen működjön közre versenyeken vezetőbíróként. A szervezet példamutató személyisége és elismert oktatója kell, hogy legyen. Vizsgáját a nemzetközi szervezet által kijelölt területi vezető előtt teheti le.

Yon dan, sensei (fekete öv 4 arany csíkkal)
Életkor legalább 27 év
A jelölt rendelkezzen nemzetközi bírói minősítéssel, továbbá egyértelműen és hatékonyan támogassa a Shidokan karatét országos szinten. Legyen kiváló személyiség és eredményes oktató, valamint rendelkezzen a nemzeti szervezet ajánlásával. Rendszeresen (legalább 5 alkalommal) látogassa a nemzetközi táborokat, vagy szemináriumokat.
Vizsgáját a nemzetközi szervezet által kijelölt területi vezető előtt teheti le.

Go dan, shihan (fekete öv 5 arany csíkkal)
Életkor legalább 35 év
A jelölt a vizsgáját a nemzeti szervezet ajánlásával a nemzetközi szervezet megbízottja előtt teheti le. Egyértelműen és hatékonyan támogassa a Shidokan karatét országos szinten. Legyen nemzetközi mércével is kiemelkedő személyisége a Shidokan karaténak.

Roku dan, shihan (fekete öv 6 arany csíkkal)
Életkor legalább 41 év
A jelölt vizsgáját a hazai szervezet ajánlásával a nemzetközi szervezet megbízottja előtt teheti le. Jelentősen és egyértelműen járuljon hozzá a Shidokan karate nemzetközi és országos működéséhez. Kivételes személyisége legyen a hazai és a nemzetközi szervezetnek.

Nana dan és magasabb övfokozatok, shihandai (fekete öv 7-10 arany csíkkal)
Életkor legalább 46 év
Ezeknek a fokozatoknak az odaítélésére a nemzetközi szervezet vezetése tehet javaslatot, és csak ő adományozhatja. A jelölt különleges és kivételes képességű mester kell, hogy legyen, akit kiváló eredményeiért nagyra becsülnek és példaképnek tekintenek, továbbá Shidokan karatekaként nagy nemzetközi elismerést és tekintélyt élvez. Több, különböző szinten jelentős mértékben hozzájárult a nemzetközi és a hazai szervezet tevékenységéhez és idejét szívvel-lélekkel a Shidokan karaténak szentelte. Hosszú időn át, folyamatosan és megalapozott módon birtokolta címeit a nemzetközi szervezetben.

Megjegyzés: A Sho dan és e fölötti vizsgák esetében a vizsgázónak írásbeli vizsgát is kell tennie, mely teszt anyaga a kezdő és haladó terminológiákból és filozófiából, valamint az adott fokozatnak megfelelő kérdésekből áll.

A jelölt kora, fizikai képessége, személyisége, a nemzeti és nemzetközi szervezet tevékenységéhez való eredményes hozzájárulása jelentős szerepet játszik a San dan és annál magasabb fokozatok odaítélésénél.